Kanske någon i en framtida cyberrymd, som antagligen är rund, vill forska om just von Gerdesgatan i Johanneberg i Göteborg. Eventuellt fångas då signalerna från denna sida upp.

von Gerdesgatan någon gång under 2:a världskriget 1939-45. Huset var inflyttningsklart i januari 1939. Till vänster ligger Mackliersgatan och bakom skymtar Örnehufvudsgatan. Kortet är taget från Lemansgatan. I nederkant på bilden löper Viktor Rydbergsgatan från Götaplatsen till Eklandagatan som skymtar vid villorna längst bort.

På vykortet ser man vår lägenhet längst nere till höger med köksfönstret ovanför porten Nr 1, och vardagsrummet och hörnsovrummet ovanpå Jihå-Magasinet. Det var en kortvaruaffär som innehades av Ellen Johansson och Edit Lundskog, Tel. 169891. Som synes hade vi ingen balkong. Fönstret till höger om vårt sovrum tillhör vicevärden Gustafssons vardagsrum. Det lilla trädet framför blev sedan en jättelik alm som nu har sina toppskott uppe vid taket. Det pyttelilla trädet i grästriangeln till vänster blåste ner i stormen 1969. Så gjorde också den lika lilla björken som står borta vid gångbanan som går mellan husen ner till kiosken och 39:ans bussvändhållplats. Björken syns till vänster om den vänstra höga stolpen.

Vi fortsätter med några bilder från ungefär 1950 med lille mig och stora Margaretha Gustafsson på baksidan med Örnehufvudsgatan ovanför. Vi bodde i lägenheterna intill varandra i första våningen på 1:an. Hon med mamma Gerda och pappa Karl, Tel. 182672, som alltså var vicevärd. I 3:an bodde sonen Egon, Tel. 208269, med dottern Britt-Marie som var min klasskamrat. Hon och Eva Eriksson, Tel. 182495, lånade mina Svarta hingsten-böcker, som bara jag och tjejerna läste. Slukade med pärmar och allt, skulle jag säga.

Jag bodde med mamma Inga-Britt och pappa Folke, Tel. 181195, ett par år till, varpå dom skilde sig. Men mamma och jag bodde kvar; det här moderna med att barnen ska bo på två ställen, det hade jag aldrig gått med på! Barnplågeri! Pappa flyttade tillbaka 1958 och dog 1963. Mamma flyttade 1966 och jag 1990.

 

Gerda, min kära granne, vicevärdinna och Margarethas mamma

Gerdas fina hus i Frillesås som mamma Inga-Britt och jag besökte 1978, kanske i slutet av augusti. Carl, som nu varit död i fem år, hade teglat det och dessutom grävt ett långt dike för kanske avlopp och vatten. Mycket arbete hade han lagt ner. Gerda kämpade med sitt hus och sin stora gräsmatta, men fann alltid på råd. Hon bad grannen dra igång motorklipparen och sen kunde hon klippa gräset själv! När vi sitter här är hon 78 år och på gott humör, men hade problem med hjärtat.

Gerda behövde inte ha allt ansvar för huset, utan fick hjälp av Egon och Margaretha. Men hon var orolig ändå för ekonomin.

Huset var verkligen rejält byggt, och och smutten på trappen vid dörren väldigt skön att sitta i när vår- och höstsol låg på. 

Artistiskt foto. Två bilder i en på Gerda. Det är naturligtvis jag som misslyckats, men Gerda är bra. Snygg och fin i figuren, hade ofta långbyxor.

Lillstugan som Gerda hyrde ut på somrarna för att dryga ut pensionen.

Förmodligen träffades mamma och Gerda inte i igen. Mamma levde bara ett drygt halvår till och dog av sin cancer 26 maj 1979. Gerda levde knappt ett och ett halvt år till och dog 30 januari 1981.

Gerda Eugenia Gustafsson, född i Värö 7 mars 1900, död i Göteborg 30 januari 1981.

Karl Edvin Gustafsson, född i Värö 11 augusti 1898, död i Göteborg 20 januari 1973.

Gifta 7 juni 1924.

Inga-Britt Gullbrandsson, född i Göteborg 18 april 1923, död i Göteborg 26 maj 1979.

Frid över deras minne.

Hultgrens

Nästa bild är väl tagen omkring 1951 på Tottens födelsedag, alltså Hans Hultgren. Möjligen är det hans syster Lena till vänster, så sitter en okänd med ballongdansarmin, brorsan Per, jag i tänkarpose – så sitter jag ofta fortfarande –och en okänd till. För mig just nu, alltså. Vi ser ut som buktalardockor alla pojkarna. Jag ska kolla om dom hette Hans och Lena. Deras mamma Elsa var född 2 juli 1907 och dog 27 augusti 1951 efter att ha varit sjuk en tid. Pappa Gustaf, 7 februari 1895 – 6 oktober 1968, minns jag väl, och möjligen var det en grön Skoda han hade. Eller en grön Vauxhall. Båda fanns på gatan. Han hade telefon 182047, och Hildur Högman i kemikalieaffären Halba i 1:an hade 181947.

Med på kalaset var kanske Björn Sjögren som bodde i 2:a våningen, ovanpå oss. Bengt Danbo som bodde högst upp i 7:e våningen, tror jag, var möjligen med. Dom flyttade i den vevan och när det blev dags för julgransplundring på det nya stället kom pappa Danbo i sin Ford V8 från ungefär 1937 och hämtade oss ungar som fyllde den rymliga bilen. Jag fick sitta fram, till stor lycka.