Innovationer, uppfinningar, har varit ett dyrt kapitel i livet. Jag tog patent på ut- och infällbara dubbar i dubbdäck och skor m.m. och på en barnsäker hopfällbar el-stickpropp. Sen var jag ruinerad. Antalet uppfinningar bara växer, och är säkert ett hundratal. Men jag, som dom flesta andra med idéer, lägger dom i skrivbordslådan. Kolleger i branschen har hela tiden sagt: ” Sluta med uppfinningar, det ger ju inga pengar – skriv om det i stället!”

Så då kanske jag gör det. Om oförskämda bemötanden som Oppfinnar-Jockar får från företag och politiker.

•••

120907

Regalskeppet Vasa brakar ihop

I dag meddelades att Regalskeppet Vasa håller på att falla samman. Vilket är självklart. Hela projektet att låta ett  över 300 år gammalt fartyg byggt av 900 kubikmeter ekträ som väger mer än 1.000 ton stå för sig självt är galenskap. Jag var fascinerad av bärgningen och köpte Wasa-penningen 1960 som ett litet ekonomiskt stöd till projektet. När det sedan visade sig att vattnet i ekträet skulle ersättas med polyetylenglykol blev jag alldeles förskräckt! Jag hade ingen aning om vad det var, men jag ville inte injicera några kemikalier i detta fantastiska skepp. Min tanke var att låta Vasa ligga i en stor vattenfylld tank så att hon kunde betraktas genom tjocka fönster. Så hade hon legat i 333 år, och hon skulle ses perfekt genom det kristallklara vattnet. Tyvärr kom ingen på denna självklarhet.

Jag var naturligtvis uppe i Stockholm och såg Vasa besprutas i det provisoriska museet. I 17 år höll detta vansinne på, och sedan torkade hon i nio år. Under tiden pågick intrigerna för att få bort den entusiastiske  återupptäckaren Anders Franzén från projektet.

Och nu, som sagt, har hållfastheten i eken minskat så mycket att man väl till slut får bygga tanken. Och få ytterligare ett världsunikt museum, förutom Vasa herself.